SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilość białka

  • Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2240 Data: 2021-02-15 18:16:31
  • [...] peptydu natriuretycznego i wysokowrażliwej troponiny Interpretacja danych Cytokiny prozapalne, jak sama nazwa wskazuje, mogą oznaczać toczący się stan zapalny. Ich ilość silnie i przejściowo rośnie po wysiłku fizycznym (np. stężenie IL-6, TNF-alfa). Leukocytoza wskazuje na chorobę, infekcję, stan zapalny, martwicę tkanek lub białaczkę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2142 Data: 2021-09-08 12:49:52
  • [...] CT Fletcher-a, który znany jest z ciężkiego podejścia do treningu siłowego, gdzie nie ma miejsca na wymówki. Trening Uginanie przedramienia z hantlem na modlitewniku 2x max ilość powtórzeń https://www.youtube.com/watch?v=DoCWeUBA0Gs Wyciskanie francuskie 4x max ilość powtórzeń https://www.youtube.com/watch?v=YbX7Wd8jQ-Q Uginanie typu T 2x max [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8004 Data: 2018-04-24 11:44:23
  • Nie ulega wątpliwości, że depresja jest chorobą, która powoduje znaczne obniżenie nastroju (afektu), co wpływa na wszystkie aspekty życia społecznego. Praca zawodowa, rodzina, hobby, nie mają wtedy większego znaczenia, a osoba chora zaczyna pogłębiać swoje smutki. Proces wyjścia z choroby bywa trudny i konieczne jest działanie wieloetapowe, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3764 Data: 2019-04-11 13:10:52
  • Osoby początkujące, często wchodząc w świat treningu siłowego, chcą rozpocząć również stosowanie suplementów diety, upatrując się w tym okazji na to, aby stosunkowo szybko zwiększyć swoje obwody. Jednak zanim wprowadzą wsparcie stricte treningowe, najpierw muszą nabrać trochę doświadczenia, które pozwoli im na to, aby odpowiednio skorzystać z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7809 Data: 2017-11-24 11:19:56
  • Dwa czy sześć posiłków - co lepsze?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] matematyczne. Wyniki: masa ciała spadła średnio o 3.7 kg w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, masa ciała spadła średnio o 2.3 kg w grupie jedzącej 6 posiłków dziennie, ilość tłuszczów w wątrobie spadła bardziej w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, niż w grupie jedzącej 6 posiłków dziennie (−0.03% dla 6 posiłków oraz −0.04% dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1489 Data: 2018-10-31 11:05:31
  • Co zamiast chleba pszennego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy).  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2878 Data: 2020-01-13 08:40:28
  • [...] z nas chcąc im sprostać, skraca świadomie czas swojego snu - sam jestem winien tego grzechu… Nie jestem jedyny.  Jak pokazują badania naukowe wykonane w latach 1985-2012 ilość osób śpiących mniej niż sześć godzin dziennie wzrosła w tym czasie o 31%! Na przykład co dziesiąty dorosły Chińczyk śpi mniej niż owe 6 godzin. Nie mogą zatem dziwić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3248 Data: 2021-10-12 20:01:11
  • [...] że organizm będzie starał się w „obronie” zatrzymać płyny. Wszystko to w efekcie może prowadzić do obrzęku /opuchnięcia twarzy.  Odpoczynek jest bardzo ważny Niedostateczna ilość snu może sprawić, że będziesz jeść więcej, szczególnie jeśli zamierzasz siedzieć po nocach. Podjadanie w nocy nie tylko zwiększa spożycie kalorii, ale także zaburza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 969 Data: 2021-11-10 15:44:49
  • [...] inicjatywę. Przejdź na weganizm we własnym tempie To od Ciebie zależy, czy chcesz zmienić sposób odżywiania natychmiast, czy stopniowo. Być może wolisz powoli zwiększać ilość roślinnych posiłków w tygodniu. Wszystko zależy od Ciebie. To Ty masz się czuć komfortowo. Zadbaj o zaopatrzenie w swojej kuchni Wypełnij swoje kuchenne szafki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1632 Data: 2021-11-15 17:20:56
  • Białko serwatkowe a stres oksydacyjny

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] większą ekspresję czynnika przeciwzapalnego. Spożycie białka serwatkowego i kurkuminy zwiększało stężenie związków stanowiących ochronną barierę w ustroju oraz zmniejszało ilość produktów karbonylowanych białek (wysoce niekorzystnych). Jakie to ma znaczenie? Odkładanie się zmodyfikowanych białek w komórkach może prowadzić do rozwoju wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1107 Data: 2022-03-15 10:23:18
  • [...] 95 kg jest zdecydowanie zbyt mała. Diety charakteryzują się przede wszystkim zbyt małą podażą energii dla osoby ważącej od 96.3 do 97.9 kg! Ponadto bezsensowna i błędna jest ilość protein, co miało wpływ na kiepskie wyniki stosowania obu programów. 60 uczestników (82%) w grupie o niskiej zawartości tłuszczu i 59 (79%) w grupie niskowęglowodanowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2291 Data: 2018-09-22 17:08:53
  • Bóle łokci są jednym z najczęściej występujących problemów, który dotyka osoby trenujące. Dopóki nic się z nimi nie dzieje, nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak staw jest mocno rozbudowany i skomplikowany w swojej budowie. Staw łokciowy jest stawem typu zawiasowego, przez którego przechodzi aż 16 różnych mięśni, pogrupowane są one ze względu na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5411 Data: 2018-11-03 18:18:49
  • Białko z grochu jest ostatnio niezwykle popularnym dodatkiem dietetycznym w gronie osób trenujących, które bazują na produktach pochodzenia roślinnego. Naukowcy postanowili zbadać zagadnienie dotyczące efektu stosowania odżywki białkowej z grochu, w porównaniu do białka serwatkowego u sportowców uprawiających CrossFit. Białko grochu, czy tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2541 Data: 2020-08-03 08:29:52
  • Nasz organizm dzielimy często na umysł i ciało, gdzie umysł odzwierciedla zdrowie psychiczne, a ciało zdrowie fizyczne. Jednak patrząc na całokształt, jesteśmy ciałem i umysłem jednocześnie, wszystko jest ze sobą połączone. Kiedy zaniedbamy nasze zdrowie fizyczne, skutki tego szybko zauważymy w naszym samopoczuciu i tak samo w drugą stronę - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8264 Data: 2020-11-26 09:53:12
  • Dlaczego weganie nie jedzą jajek?

    Artykuł
    Filozofia i styl życia

    [...] zysku. Aby zmaksymalizować produkcję jaj, kury są okresowo głodzone i wystawiane na działanie sztucznego światła przez wiele godzin dziennie. Złe warunki i ogromna ilość jaj, które kury muszą wyprodukować, prowadzą do wielu chorób i przedwczesnej śmierci. Gdy nie są już wystarczająco produktywne, są wysyłane na ubój. W drodze są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2106 Data: 2022-03-16 18:04:32
  • Czy na zdrowej żywności można przytyć?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, węglowodanów oraz białek. Zatem czas najwyższy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3885 Data: 2017-07-12 09:19:47
  • Czy dieta jest potrzebna?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] już problemy, które będą nieco trudniejsze do opanowania pod kątem żywieniowym. Na samym początku jadłospis powinien być zaprojektowany tak, aby dostarczał ograniczoną ilość energii, która będzie stanowiła deficyt dla Twojego organizmu. Oznacza to, że startując z treningami, gdy celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, konieczne jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7278 Data: 2017-10-20 09:33:59
  • To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3537 Data: 2018-08-07 12:42:31
  • [...] Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od stanu fizjologicznego czy odżywiania. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Glutamina jest jednym z najważniejszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2954 Data: 2020-06-12 11:36:48