Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
[...] peptydu natriuretycznego i wysokowrażliwej troponiny Interpretacja danych Cytokiny prozapalne, jak sama nazwa wskazuje, mogą oznaczać toczący się stan zapalny. Ich ilość silnie i przejściowo rośnie po wysiłku fizycznym (np. stężenie IL-6, TNF-alfa). Leukocytoza wskazuje na chorobę, infekcję, stan zapalny, martwicę tkanek lub białaczkę. [...]
[...] CT Fletcher-a, który znany jest z ciężkiego podejścia do treningu siłowego, gdzie nie ma miejsca na wymówki. Trening Uginanie przedramienia z hantlem na modlitewniku 2x max ilość powtórzeń https://www.youtube.com/watch?v=DoCWeUBA0Gs Wyciskanie francuskie 4x max ilość powtórzeń https://www.youtube.com/watch?v=YbX7Wd8jQ-Q Uginanie typu T 2x max [...]
Nie ulega wątpliwości, że depresja jest chorobą, która powoduje znaczne obniżenie nastroju (afektu), co wpływa na wszystkie aspekty życia społecznego. Praca zawodowa, rodzina, hobby, nie mają wtedy większego znaczenia, a osoba chora zaczyna pogłębiać swoje smutki. Proces wyjścia z choroby bywa trudny i konieczne jest działanie wieloetapowe, które [...]
Osoby początkujące, często wchodząc w świat treningu siłowego, chcą rozpocząć również stosowanie suplementów diety, upatrując się w tym okazji na to, aby stosunkowo szybko zwiększyć swoje obwody. Jednak zanim wprowadzą wsparcie stricte treningowe, najpierw muszą nabrać trochę doświadczenia, które pozwoli im na to, aby odpowiednio skorzystać z [...]
[...] matematyczne. Wyniki: masa ciała spadła średnio o 3.7 kg w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, masa ciała spadła średnio o 2.3 kg w grupie jedzącej 6 posiłków dziennie, ilość tłuszczów w wątrobie spadła bardziej w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, niż w grupie jedzącej 6 posiłków dziennie (−0.03% dla 6 posiłków oraz −0.04% dla [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
[...] z nas chcąc im sprostać, skraca świadomie czas swojego snu - sam jestem winien tego grzechu… Nie jestem jedyny. Jak pokazują badania naukowe wykonane w latach 1985-2012 ilość osób śpiących mniej niż sześć godzin dziennie wzrosła w tym czasie o 31%! Na przykład co dziesiąty dorosły Chińczyk śpi mniej niż owe 6 godzin. Nie mogą zatem dziwić [...]
[...] że organizm będzie starał się w „obronie” zatrzymać płyny. Wszystko to w efekcie może prowadzić do obrzęku /opuchnięcia twarzy. Odpoczynek jest bardzo ważny Niedostateczna ilość snu może sprawić, że będziesz jeść więcej, szczególnie jeśli zamierzasz siedzieć po nocach. Podjadanie w nocy nie tylko zwiększa spożycie kalorii, ale także zaburza [...]
[...] inicjatywę. Przejdź na weganizm we własnym tempie To od Ciebie zależy, czy chcesz zmienić sposób odżywiania natychmiast, czy stopniowo. Być może wolisz powoli zwiększać ilość roślinnych posiłków w tygodniu. Wszystko zależy od Ciebie. To Ty masz się czuć komfortowo. Zadbaj o zaopatrzenie w swojej kuchni Wypełnij swoje kuchenne szafki [...]
[...] większą ekspresję czynnika przeciwzapalnego. Spożycie białka serwatkowego i kurkuminy zwiększało stężenie związków stanowiących ochronną barierę w ustroju oraz zmniejszało ilość produktów karbonylowanych białek (wysoce niekorzystnych). Jakie to ma znaczenie? Odkładanie się zmodyfikowanych białek w komórkach może prowadzić do rozwoju wielu [...]
[...] 95 kg jest zdecydowanie zbyt mała. Diety charakteryzują się przede wszystkim zbyt małą podażą energii dla osoby ważącej od 96.3 do 97.9 kg! Ponadto bezsensowna i błędna jest ilość protein, co miało wpływ na kiepskie wyniki stosowania obu programów. 60 uczestników (82%) w grupie o niskiej zawartości tłuszczu i 59 (79%) w grupie niskowęglowodanowej [...]
Bóle łokci są jednym z najczęściej występujących problemów, który dotyka osoby trenujące. Dopóki nic się z nimi nie dzieje, nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak staw jest mocno rozbudowany i skomplikowany w swojej budowie. Staw łokciowy jest stawem typu zawiasowego, przez którego przechodzi aż 16 różnych mięśni, pogrupowane są one ze względu na [...]
Białko z grochu jest ostatnio niezwykle popularnym dodatkiem dietetycznym w gronie osób trenujących, które bazują na produktach pochodzenia roślinnego. Naukowcy postanowili zbadać zagadnienie dotyczące efektu stosowania odżywki białkowej z grochu, w porównaniu do białka serwatkowego u sportowców uprawiających CrossFit. Białko grochu, czy tylko [...]
Nasz organizm dzielimy często na umysł i ciało, gdzie umysł odzwierciedla zdrowie psychiczne, a ciało zdrowie fizyczne. Jednak patrząc na całokształt, jesteśmy ciałem i umysłem jednocześnie, wszystko jest ze sobą połączone. Kiedy zaniedbamy nasze zdrowie fizyczne, skutki tego szybko zauważymy w naszym samopoczuciu i tak samo w drugą stronę - [...]
[...] zysku. Aby zmaksymalizować produkcję jaj, kury są okresowo głodzone i wystawiane na działanie sztucznego światła przez wiele godzin dziennie. Złe warunki i ogromna ilość jaj, które kury muszą wyprodukować, prowadzą do wielu chorób i przedwczesnej śmierci. Gdy nie są już wystarczająco produktywne, są wysyłane na ubój. W drodze są [...]
[...] mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, węglowodanów oraz białek. Zatem czas najwyższy [...]
[...] już problemy, które będą nieco trudniejsze do opanowania pod kątem żywieniowym. Na samym początku jadłospis powinien być zaprojektowany tak, aby dostarczał ograniczoną ilość energii, która będzie stanowiła deficyt dla Twojego organizmu. Oznacza to, że startując z treningami, gdy celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, konieczne jest [...]
To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]
[...] Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od stanu fizjologicznego czy odżywiania. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Glutamina jest jednym z najważniejszych [...]